Pirkkoliisa Tikka

Kuva Markus Tuormaa

Pirkkoliisa Tikka

Pirkkoliisa Tikka on taiteen moniosaaja, joka on pitkän uransa aikana kouluttautunut, kouluttanut ja esiintynyt varsin laajasti: hän on ehtinyt niin musiikin, teatterin, kuvataiteen kuin taideterapiankin pariin, eikä suinkaan vain yhdestä näkökulmasta.

Sibelius-Akatemiasta vuonna 1973 valmistunut Tikka opiskeli pääaineenaan laulua, ja mukaan mahtui opintoja myös pianossa, alttoviulussa ja lyömäsoittimissa, joista jälkimmäisiä hän soitti myös Ylioppilaskunnan soittajissa nelisen vuotta.

Seitsemänkymmentäluvulla solistikiinnitys Suomen kansallisoopperassa poiki useita merkittäviä rooleja, muun muassa Gounodin ”Faustin” Margarethan ja Puccinin ”La Bohèmen” Mimin. Verdin Rigoleton Gildana hän vieraili mm. Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa ja Berliinin Deutsche Staatsoperissa. TV1 teki Rigoletosta studioversion, jota näytettiin laajalti ulkomailla. Fuga julkaisi historiallisesta tallenteesta DVD-kopion vuonna 2008.

Suomen Kansallisooppera: G. Puccinin La Bohéme v. 1973.
Pirkkoliisa Tikka Mimi, Matti Heinikari Rodolfo
 Suomen Kansallisooppera: A. Vivaldin Orlando Fusioso v. 1977. 
Pirkkoliisa Tikka (vas.) Angelica ja Raili Kostia Orlando

Konserttisolistina Tikka on esiintynyt kaikkien Suomen suurimpien kaupunginorkestereiden kanssa. Hän on myös konsertoinut suurimpien kuorojemme oratorisolistina sekä liedlaulajana laajasti. Ulkomailla mm. Bergenissä, Kööpenhaminassa, Tallinnassa, Kiovassa ja Odessassa.

Vakituisella solistikiinnityksellä Suomen Kansallisoopperassa ollessaan muut taiteet kiinnostivat Tikkaa niin voimakkaasti, että hän opiskeli samanaikaisesti myös Teatterikoulussa ja Ateneumin taidekoulussa.

Solistikiinnityksen lisäksi Tikka teki lukuisia taiteilijavierailuja ooppera- ja kuoro-, ja konserttisolistina sekä Suomessa että ulkomailla.

Näyttelijänä (FIA) Tikka aloitti Suomen Teatterikoulun opintojen jälkeen esiintyen lukuisissa TV- ohjelmissa, näytelmissä, elokuvissa sekä lastenohjelmissa.

Pedagoginen ura alkoi myös samaan aikaan, ja Tikka on opettanut useassa taideyliopistoissa, jokseenkin kaikissa teattereissamme sekä eriasteisissa oppilaitoksissa, joissa hän on opettanut näyttämölaulun lisäksi myös kuoroja ja yhtyeitä, ja vieraillut monitaiteen opettajana ekpressiivisen taiderapian koulutuksissa.

Opiskeltuaan vuosien varrella työn ohella mm. hahmotaideterapiaa, kuvataidelinjalla, liikkuvan kuvan linjalla ja TV-dokumenttikoulutuksessa Tikka on osallistunut ryhmänäyttelyihin kuva-, video-, ja performanssitaiteilijana. 

Ooppera- ja konserttilaulajan ja näyttelijän töiden lisäksi Pirkkoliisa Tikka on toiminut mm. useita vuosia Tampereen Näyttelijäntyön laitoksen (Näty) näyttelijäntyön laulun ja musiikin lehtorina. 

Teatterin moniosaamista tukevat Teatterikorkeakoulussa vuonna 2002 suoritettu valosuunnittelun kurssi ja Helsingin Ammattikorkeakoulu Stadiassa vuonna 2007 suoritetut ohjaajan erikoistumisopinnot. 

Musiikkiteatteri- ja oopperaohjaajan, käsikirjoittajan ja dramaturgin töitä mahtuu viimeisiin vuosikymmeniin yli 30 kpl ammattiteattereissa, maakuntaoopperoissa, koulutusesityksissä ja -kiertueilla.

Musiikkiteatterin eteen Pirkkoliisa Tikka on tehnyt merkittävää työtä. Hän perusti v. 1986 prof. Michael Bawtreen kanssa ensimmäisen integroidun musiikkiteatterikoulutuksen Suomeen SIBA-, TAIK-, TEAK- yhteistyönä. Koulutus synnytti Suomalainen Musiikkiteatteri Sumute ry:n, jota Tikka luotsasi toiminnanjohtajana vuosina 1989–1994 sekä taiteellisena johtajana koko yhdistyksen toiminnan ajan, vuodesta 1989 vuoteen 1997.

Sittemmin hän on vienyt musiikkiteatteria kokeelliseen suuntaan tanssitaiteilija Marjo Hämäläisen kanssa, kun he perustivat monitaiteellisen ilmaisun koulutukset Oriveden Opistoon 1999. 

Vapaan sivistystyön koulutukset avasivat tietä sille minkä Artimistin pitkäaikaisen opettajakollegion jäsenet ovat kukin omalla tahollaan omaksuneet: taide on tarkoitettu kaikille. 

Artimisti ry on perustettu monitaiteellisen ilmaisun ja Pirkkoliisa Tikan elämäntyön edistämiselle ja jatkamiselle. Yhdistyksen tavoitteena on edistää monitaiteen koulutuksia ja esityksiä. Viime vuosikymmeninä yhdistys on keskittynyt tarjoamaan myös harvaan asutun maaseudun asukkaille elämyksiä yhteisöllisen monitaiteen kohottavasta ja elvyttävästä voimasta.