Artimisti ry:n taiteellisen johtajan Pirkkoliisa Tikan ja AV-taiteilija Pekka Lampelan monikymmenvuotinen haave on ollut saada elvytettyä ja uudistettua Visuveden juhlat, joita on pidetty 1800-luvulta lähtien. Viimeiset juhlat pidettiin v. 1967.
Nyt haave aiotaan toteuttaa esitystaidetuotantona.
Kaikki yhteisölliset taidepajat toimivat herätteinä ja sytykkeinä joulukuun 2024 esitystuotannon harjoitus- ja esityperiodille.
Ruoveden Visuveden kyläsaaren ympäröimät, Näsijärven ylävesien upeat maisemat ovat kautta aikojen houkutelleet taiteilijoita viettämään kesiään täällä.
Visuveden kulttuurijuhlien toiminta on ollut yhteisöllistä jo ennen kuin yhteisötaide-käsite tuli Suomeen. Visuveden juhlien kukoistuksen aikaan mm. Kansallisteatterin näyttelijät ja lavastajat ohjasivat kyläläisiä ja opettivat maalaamaan kulisseja. Kylässä kesiä viettäneet laulajat ja muusikot esiintyivät myös juhlilla. Tikan ja Lampelan isoisä Arvo Rahola oli yksi juhlien kantavista hahmoista. Hän kirjoitti ja sävelsi kotiseutulaulut, kirjoitti juhlarunot joka taloon, johti Visuveden Sekakuoroa ja pienlauluyhtyeitä sekä opetti kyläläisille vanhoja tansseja.
Lisää: Lemmenniemi Visuveden juhlat
Visuveden Nuorisoseura täytti 100 vuotta vuonna 2019. Nuorisoseuran talo pääsi samaan ikään pari vuotta myöhemmin. Artimisti ry on saanut Visuveden Nuorisoseuralta tehtäväkseen suunnitella syntymäpäiväjuhlat.
Esimerkkinä kylän talkootyöstä Visuvedelle on synnytetty uusi keskusta, joka yhdistää Työväentalon, Visupuiston, Nuorisoseuran talon ja tehdasalueen. Tämänkaltainen henki ja työ vie myös kyläläisten virkistykseksi ja hyvinvoinniksi tarkoitettua yhteisöllisen monitaideprojektin suunnittelua hienosti eteenpäin.
Yhtenä yksityiskohtana sisarusten vuosien vapaaehtoistyöstä voi kertoa myös, että Pekka Lampela on digitoinut kyläläisten albumeista yli 10.000 kuvaa, joista tulee oleellinen osa pääjuhlan musiikki- ja kuvadramaturgiaa. Kuvista kootaan myös näyttely Visuveden Työväentalolle.
”Visuveden Juhlat 14.12. Harjoitus- ja esitystaideperiodin, kyläjuhlan” rahoittaja on Taiteen edistämiskeskus Erityisavustukset harvaan asutun maaseudun kulttuuritoimintaan.