Artimisti nyt

Artimisti ry:n toiminta on tällä hetkellä keskittynyt Ruoveden Visuveden kylän kehityshankkeisiin, joita ovat vuosien 2022–2024 yhteisöllinen monitaidepajatoiminta sekä monikymmenvuotisten Visuveden Juhlien uudelleentulo. 

Visuveden Juhlien elvytys ja uudistaminen on ollut pitkäjänteinen suunnitelma. 

Vuonna 1997 esitettiin ensimmäistä kertaa kylästä kertova musiikkinäytelmä 

”Visuveestä vähäisen”. 

Pirkkoliisa Tikan alunperin vain 50-vuotisjuhlilleen käsikirjoittamaa ja ohjaamaa esitystä jatkettiin lopulta kyläläisten pyynnöstä kolmena perättäisenä kesänä täysille katsomoille. 

Yhteisöllisten taidepajojen avulla omaksuttu tekemisen tapa on apuna, kun Visuveden NS:n covidin neljällä vuodella siirtämää kaksoissatavuotisjuhlaa päästään vihdoinkin toteuttamaan.

Tapahtumien vapauduttua Artimisti järjesti ensimmäiseksi Koko perheen lastenjuhlan elokuussa 2022 yhteistyössä kylän yhdistysten ja yritysten kanssa, PoKo ry:n ja Ruoveden kunnan tuella

Poikkeuksellisen suuri, laajalta alueelta tullut yleisö ja yhteisen tekemisen into todistivat neljän sukupolven taidetapahtumien merkitystä ja hyvinvointikulttuurin välttämättömyyttä pienessä kylässä. 

Sitä tarvetta täyttämään tähtää nyt v. 2022 käynnistetty yhteisöllinen taidepajaprojekti, joka jatkuu syksyllä 2024. Hanketta tukee PoKo ry ja ELY-keskus, ja se johtaa v. 2024 Visuveden Juhliin, joka toteutetaan Taiteen keskustoimikunta TAIKE:n maaseudun kehittämisrahaston tuella. 

Ikänsä täällä asuneiden eläkeläisten ja vanhusten enemmistön sekä nuorten, usein muualtakin työn perässä muuttaneiden perheiden kohtaaminen on vaalimisen arvoinen asia pienessä, asukkaiden ikärakenteeltaan suuresti muuttuneissa kylissä. 

Yhteisöllinen taiteiden yhdistäminen poistaa osaamisen pelkoja ja auttaa heittäytymään. Kun se tehdään yhdessä, kaikki ovat turvassa. 

Jokaisella on mahdollisuus löytää taiteen tekemisen tuoma yllätys ja salaisuus; muutos itsessä, oivallusten ilo ja niiden riemullinen jakaminen. 

Ympäri Suomea tulevat taiteen erityisasiantuntijat ovat täällä taas, niin kuin Visuveden Juhlissa on läpi historian ollut. 

Ammattitaiteilijoista koostuva opettajakuntamme on jo ehtinyt kokea tämän pienen kyläyhteisön hienon yhteishengen, ja sen voimalla he ovat jaksaneet pysyä mukana uskollisesti, viivästyksistä huolimatta. 

Takaisin alkuun